I vy uvažujete, že vyměníte na čas klasické mléko za rostlinné? Vyzkoušejte mandlové.
I vy nahrazujete živočišné mléko rostlinnými alternativami? Vyzkoušejte mandlové mléko, které má jemnou krémovou texturu, množství vitamínů a minerálů, je absolutně veganské a dá se použít v sladkých i slaných jídlech.
Téměř každý recept, který používá běžné kravské mléko lze bez problémů provést i s mandlovým. Navíc toto rostlinné mléko mnohé z jídel vylepší.
Určitě znáte smoothies a různé dezerty s mandlovým mlékem. Dá se však použít také to hlavních jídel. Hledáte inspiraci? Vyzkoušejte tyto recepty:
Snídaně: Francouzky mléčný toast
Výživné, vůně a chuť snídani na francouzský způsob:
V misce rozmíchejte dvě celá vejce, přidejte do nich polévkovou lžíci skořice, prípadnetiež vanilkový extrakt. Dobře promíchejte. Nakonec do směsi přidejte 1/3 šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka.
Rozehřejte pánev s kokosovým olejem. Toasty nebo krajíce chleba namáčejte ve vaječné směsi, nechte je chvíli tam, aby nasáli všechny ingredience a šup na pánev. Z každé strany opékejte asi 3-4 minuty.
Ozdobte čerstvým ovocem, přírodním arašídovým máslem nebo řeckým jogurtem a podávejte.
Oběd: Krémové linguine s mandlovým mlékem
Linguine jsou italské těstoviny, které mají tvar zploštělých špaget. V tomto receptu s chutnou omáčkou z mandlového mléka.
potřebujete:
hrubozrnná sůl a mletý pepř
340 g linguine
450 g chřestu
1 střední cuketa
110 g hrášku
1/2 šálku mandlového mléka
1 polévková lžíce másla
2 lžíce čerstvě nasekané estragonový natě
Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou vařte těstoviny, aby byly al dente. Potom přidejte chřest, cuketu a hrášek a ještě povařte asi 3 minuty. Odložte 1/2 šálku z těstovin a směs sceďte.
V hrnci přiveďte k varu smetanu a máslo, přidejte do zelenino-těstovinové směsi přilijte těstovinovou vody, aby vznikla řídká omáčka – po vychladnutí zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a ozdobte nasekaným estragonem nebo petrželkou.
Večeře: krémový špenát s mandlovým mlékem
Když vyměníte běžné kravské mléko za mandlové při přípravě špenátu, dostanete krémovější výsledek s hedvábnou texturou. Zdravou večeři máte za pár minut. Abyste měli dostatek bílkovin, přidejte pošírované vejce nebo tofu.
potřebujete:
500 g baby špenátu
4 lžíce nesoleného másla
2 šalotky, nakrájené na tenké plátky
3 lžíce univerzální mouky
2 šálky neslazeného mandlového mléka
½ šálku strouhaného sýra
sůl
čerstvě mletý pepř
¾ šálku Panko (japonská strouhanka)
2 lžíce najemno nasekaných mandlí Marcona

Troubu předehřejte na 210 ° C. Ve velkém hrnci zahřejte trochu vody – asi na výšku 2,5 cm. Po hrstech přidávejte špenát, aby vyschl. Zvadlý špenát sceďte a vytlačte z něj co nejvíce vody.
V druhém hrnci roztaví 2 lžíce másla. Přidejte šalotku; vařte na mírném ohni do změknutí. Přimíchejte mouku a povařte 1 minutu. Přilijte mandlové mléko, vařte 5 minut za občasného míchání. Nyní do něj přimíchejte sýr a špenát. Dochuťte solí a pepřem a přeložte do vymazaného pekáče.