Home Zajímavosti Jak si poradit s cuketou

Jak si poradit s cuketou

0

Kdo by neznal cuketu. V létě jsou jí plné zahrady a pěstitelé pomalu neví, co s nimi. Přes zimu je snadno k dostání v každém supermarketu. Tato jemná zelenina umí překvapit nejen milovníky zdravého životního stylu. Příprava cuketového guláše či leča s cuketou přesvědčí i příznivce klasické české kuchyně. 

Cuketa pochází z Itálie, což prozrazuje i název zuchinne, v tuzemsku si však našla své místo již před mnoha lety. Recepty z cukety v našich kuchyních zdomácněly a těší se velké oblibě.

Oblíbená příprava cuketového guláše či lečo s cuketou dokazují, jak lze snadno spojit italskou a českou kuchyni. Ovšem takové špagety s cuketou italskou historii rozhodně nezapřou.     

Nejlepší jsou mladé kousky  

Zapomeňte na přerostlé cukety se slupkou tvrdou jak kůže nosorožce. Méně je někdy více a to je i případ cukety. Nejlépe chutná mladá lesklá cuketka s průměrem kolem 5 cm. Skvělé jsou i skutečně malé a tenké cuketky, které se hodí především do salátů. Mladé cukety se navíc nemusí loupat. 

Velké cukety ztrácí jemnost, dřevnatí a někdy získají nepříjemně hořkou chuť. Středně velká cuketa se dá použít například na přípravu cuketového guláše, na grilování, do cuketových bramboráků nebo na lečo s cuketou. Větší kousky je lepší oloupat.    

Při výběru cukety je vedle velikosti důležité dbát také na krásu. Vyplatí se sáhnout po nepoškozených kouscích bez oděrek, skvrn a dalších nedostatků na slupce. A nejlepší je samozřejmě cuketa čerstvě utržená ze zahrádky.  

Cuketa je vitamínová bomba

Cuketa je oblíbená díky jemné chuti a mezi superpotraviny ji řadí také obsah minerálů a vitamínů. Obsahuje vápník, hořčík, železo, vitamíny skupiny B, vitamin A (provitamin A) a vitamin C.

Vedle toho má cuketa nízkou kalorickou hodnotu a hodí se tak pro všechny, kteří si hlídají figuru. V neposlední řadě obsahuje cuketa významný poměr vody a přispívá tak k dodržování pitného režimu.

Oblíbené recepty z cukety 

Skvělou vlastností cukety je, že lze využít na spoustu způsobů. Recepty z cukety můžou být slané i sladké. Cuketu lze přidat do těsta na pečivo, do bramborových placek, dusit ji se zeleninou, masem a nebo ji jen lehce osolenou grilovat.

Na podzim, kdy je všude k dostání plno rajčat, je velmi oblíbené domácí lečo, recept může být vegetariánský nebo zpestřený uzeninou. Pro chladné dny se výborně hodí krémová polévka z cukety, která se dá přiostřit špetkou chilli.

Cuketa je také výbornou lehkou přílohou. Nejen v létě potěší v lehkých jídlech jako jsou špagety s cuketou či nejrůznější saláty. V bramborácích nahradí část brambor, v moučnících se dá použít místo části mouky. I poctivá česká jídla jsou s použitím cukety rázem lehčí a lépe stravitelná.     

Kde sehnat dobrou cuketu

Cuketa je dnes běžně k sehnání v každém supermarketu a v každém ročním období. Hlavní sezona cuket je v létě a v tu dobu se vyplatí zamířit na farmářské trhy nebo objednat bedýnku a užít si tuhle zeleninu opravdu čerstvou. Nejlepší je samozřejmě čerstvě utržená cuketa z vlastní zahrádky. 

NO COMMENTS

Exit mobile version